Η Ιστορία της Λέσχης
Η Ελληνική Λέσχη Φίλων Κλασικής Μοτοσικλέτας είναι η παλαιότερη και μεγαλύτερη λέσχη κλασικής μοτοσικλέτας και μία από τις ιστορικότερες και πιο δραστήριες λέσχες μοτοσικλέτας γενικώς στη χώρα μας.
Το πλήθος των δράσεων που διοργανώνει ή ο αριθμός των δράσεων άλλων σωματείων ή οργανισμών στις οποίες καλείται να συμμετέχει, μαρτυρά ευθέως το μέγεθος, τη δυναμική, την αναγνώριση. Η εμπειρία συνεχώς εμπλουτίζεται και συνάμα, επιβεβαιώνεται η πρόθεση: η Λέσχη προσπαθεί να διαδώσει την ιδέα της κλασικής μοτοσικλέτας και να κρατήσει ζωντανή την μοτοσικλετιστική ιστορία του τόπου μας.
Το 1989 στον χειμερινό αγώνα της ΦΙΛΠΑ, μετά από κάλεσμα τους, συμμετέχουν οι πρώτες 15-20 κλασσικές μοτοσυκλέτες. Για τα βόρεια προάστια υπεύθυνος να συγκεντρώσει μοτοσυκλέτες ήταν ο Μιχάλης Σταγκωνάκης, και για τα νότια ο Μάνος Φωστιέρης. Γίνεται λοιπόν η συνάντηση, ανταλλάσσουμε τηλέφωνα και αρχές του 1990 (στις Αλκυονίδες μέρες), μια μεγάλη παρέα “κλασσικών” συναντιόμαστε στη Γλυφάδα (Oscar cafe) για ανταλλαγή απόψεων και κουβέντα. Εκεί ξεκινά να εκκολάπτεται η ιδέα για τη δημιουργία της λέσχης μας. Έγινε άμεσα η συνάντηση με την δικηγόρο μας Μήνα Βλάχου, και το καταστατικό μας δημοσιεύθηκε τον Φεβρουάριο του 1991 στο πρωτοδικείο Αθηνών.
Σπύρος Κυρίτσης, από τα ιδρυτικά μέλη της Λέσχης.
Ιστορικές Στιγμές
1990: Ίδρυση της Λέσχης Φίλων Κλασικής Μοτοσικλέτας με ιδρυτική πράξη το Φλεβάρη του 1991. Η Ίδρυση της Λέσχης οδηγεί στην ανάγκη για σημείο συνάντησης – ο δρόμος περνάει από το υπόγειο της ΛΕΜΟΤ, όπου φιλοξενούμαστε για 2 χρόνια.
1992: Στεγαστική αυτονομία – μεταφερόμαστε στην τωρινή μας έδρα, στην πλατεία Αγίων Ασωμάτων στου Ψυρρή.
1994: 1ο Classic Trophy: συγκαταλέγεται στις δημοφιλέστερες αγωνιστικές εκδηλώσεις της λέσχης. Είναι ένα διήμερο, απαιτητικό ράλι, των 500-600 χλμ. Γίνεται κάθε χρόνο, αργά την Άνοιξη.
1994: 1ο Classic Motorcycle Meeting: Είναι Συγκέντρωση Κλασικής Μοτοσικλέτας σε camping, όπου εξελίσσεται και η ικανότητα στο στήσιμο και ξεστήσιμο της σκηνής. Πανηγυρική ατμόσφαιρα με διαγωνισμούς και μουσικές βραδιές. Καθιερώνεται το δεύτερο Σαββατοκύριακο του Σεπτέμβρη.
1998: 1ο Αττικό Rally: δημοφιλής μονοήμερος αγώνας στην Αττική, που καταλήγει σε γαστριμαργικές απολαύσεις. Μικρός αλλά αποκαλυπτικός αγώνας: διαδρομές και τοπία απρόσμενης ομορφιάς, τόσο κοντά μας! Προσελκύει αναβάτες με μεγάλη όρεξη για βόλτα και φαγητό είτε γίνει Φθινόπωρο είτε Άνοιξη.
1999: 1ο Melody Pipes – ενσωματώνεται στο Classic Motorcycle Meeting και αποτελεί πλέον αναπόσπαστο κομμάτι του, με καλλιστεία ομορφιάς, διαγωνισμό μελωδικότητας της εξάτμισης και διασκεδαστικούς διαγωνισμούς δεξιοτήτων.
1999: Ελληνική Ομοσπονδία: Γινόμαστε ιδρυτικό μέλος του δευτεροβάθμιου συλλογικού οργάνου, της Ε.Ο. ΦΙΛ.Π.Α και Μοτοσικλέτας (Ελληνική Ομοσπονδία Φίλων Παλαιού Αυτοκινήτου και Μοτοσικλέτας)
2003: 1ο Classic Endurance: Χωρίς αμφιβολία, ο πιο απαιτητικός αγώνας για μηχανές και αναβάτες, που συνήθως ξεπερνάει τα 1200 χλμ σε χειμωνιάτικο φόντο. Γίνεται κάθε χρόνο το τριήμερο της Καθαρής Δευτέρας ή, σπανιότερα, της 25ης Μαρτίου.
2006: 1ο Veteran Parade: Ημερήσια περιήγηση 50 χλμ, που διοργανώνεται κάθε Απρίλιο, με σκοπό τη συμμετοχή των πραγματικά παλαιότερων μοτοσικλετών, μέχρι το 1950. Ένας διαγωνισμός υπομονής, κατανόησης και κάλλους.
2006: 1ο BMW Rally: Σκοπό είχε να μαζέψει σε μια μονοήμερη ανταγωνιστική βόλτα τους αμετακίνητους, αλλά και τους όχι-απαραίτητα-αποκλειστικούς εραστές της γερμανικής μάρκας, που την θεωρούν, ωστόσο, την εγγενή αιτία εξέλιξης δίτροχου και αναβάτη.
2006: 1ο 70’s Day Rally: Μια εκδήλωση που έδωσε τη δυνατότητα στα “σύγχρονα” μηχανάκια, κυρίως αυτά με τις γιαπωνέζικες ανησυχίες, να αμβλύνουν τις φυλετικές εις βάρος τους διακρίσεις. Απέδειξαν, πάντως, ότι ένας μονοήμερος αγώνας 200 περίπου χλμ. μπορεί να ολοκληρωθεί χωρίς ενδιάμεσα σέρβις.
2006: 1ο Megla Rally: Απευθύνθηκε στους θαυμαστές της Αγγλικής γραμμής, μιας ξεχωριστής κατηγορίας αναβατών με σνομπ βλέμμα και κατσαβίδι στην κωλότσεπη, που υποσχόταν να διαδώσει το βρετανικό μεγαλείο.
2009: Δημιουργία Τράπεζας Αίματος στο νοσοκομείο Αμαλία Φλέμιγκ στα Μελίσσια. Από τότε η τράπεζα εμπλουτίζεται ανελλιπώς με μονάδες αίματος με εξαμηνιαίες αιμοδοσίες. Η προσφορά αίματος στους συνανθρώπους μας που το χρειάστηκαν, ξεπερνούν τις 640 φιάλες.
2009: 1ο “5 in 1” Rally: Οι σημαίες του Megla, του BMW και του 70’s Day Rally προκαλούν Αμερικάνους και Ιταλούς να παραβγούν για το ποια σημαία θα κυματίσει πρώτη. 5 ομάδες/σημαίες, 5 χώρες/έθνη, σε Έναν αγώνα. Μονοήμερη εκδήλωση σε κοντινές σχετικά αποστάσεις, συνήθως το Φθινόπωρο.
2009: 1ο Hand Shift Rally: Αγώνας περιηγητικός σε κοντινές διαδρομές, με την ιδιαίτερη αυτή κατηγορία μοτοσικλετών, με το ρυθμικό ήχο, το λεβιέ στο χέρι και την περίεργη χρήση των πεταλιών – ένας αξιοθέατος χειρισμός μοτοσικλέτας, ακατανόητος στους μη μυημένους.
2012: 1ο PHILPA Tatoi Circuit. Ρυθμοί parade αλλά και πίστας, με αγωνιστικό τόνο και μοναδική αίσθηση σε μια προσπάθεια της Ε.Ο. ΦΙΛ.Π.Α και Μοτοσικλέτας να αναβιώσει τον θρυλικό αγώνα πρωταθλήματος στο αεροδρόμιο του Τατοΐου. Κράτησε 3 χρονιές και δείχνει να επανέρχεται.
2012: Τα μηχανάκια. Για πρώτη φορά διοργανώνεται εκδήλωση καλλιστείων για μηχανάκια μέχρι 200cc. Λειτουργικά, σε original κατάσταση μηχανάκια που κάποτε “μαζέψαμε” για να δουλεύουν, αλλά δεν τα καβαλάμε, έχουν την ευκαιρία τους να βγουν βόλτα και να πάνε σε καλλιστεία.
2015: 1o Track Day – Μέγαρα. Τα κλασικά πάνε “Μέγαρο”. Μετά τα circuit και το άρωμα πίστας που γαργάλησε πολλά ρουθούνια, ωρίμασε και η άποψη ότι η πίστα μπορεί να φανερώσει τα τερτίπια της μοτοσικλέτας και τις δυνατότητες του αναβάτη. Ακολούθησε η Πίστα των Σερρών, όπου τα περισσότερα άλογα αναπνέουν καλύτερα.
2018: Διεθνής Ομοσπονδία: Γινόμαστε τακτικό μέλος της Διεθνούς Ομοσπονδίας, της FIVA (Fedaration Internationale des Vehicules Ancient) – το μοναδικό Ελληνικό club μοτοσικλέτας μέλος.
2024: Μagna Graecia Rally: 1η διοργάνωση εκτός Ελλάδας, στα Ελληνόφωνα χωριά της Καλαβρίας, στη νότια Ιταλία. Μια ανεξίτηλη περιήγηση στα Γκρεκάνικα χωριά της Μεγάλης Ελλάδας, που καμαρώνουν για την Ομηρική τους προέλευση και καταγωγή. Ο Μύθος που φανερώνεται πιο πραγματικός απ’ ό,τι φανταζόμασταν.